Размисли и паметници

Posted: юни 23, 2011 in Обща

паметник

мн. паметници, (два) паметника, м. 1. Скулптурно или архитектурно произведение, издигнато в памет на някого или на нещо. Надгробен паметник. 2. Запазен предмет, който свидетелства за по-ранни култури. Паметници на изкуството. Писмени паметници.

Написаното по-горе е определението на думата „паметник“, съгласно тълковния речник на българския език (или по-точно неговото онлайн издание тук)

Съгласно моето разбиране, „паметник“ е такова произведение на изкуството, служещо да напомня на хората за дадено събитие или личност пряко свързани с някаква общочовешка, или общонационална ценност. Целта на този вид изкуство е „сплотява“ около някаква идея, да дава различни поводи за гордост в едно общество, да наставлява морално бъдещите поколения за това кое е добро и кое не е и т.н.

Кое от всички тези неща прави точно този паметник ?!

Дотук приключвам с „прозата“ и започвам с „поезия“.

На въпросния паметник, аз лично се сещам да съм ходил точно веднъж.Тия дни се замислих, че това е малко странно. Все пак това е монумент, посредата на парк, в който активно киснем през лятото. Никога, никой не е изявил желание да идем там. В повечето случаи дори забравям, че го има. Онзи ден по случайност се озовах на него с колелото и в първия момент се зачудих къде точно съм. С две думи казано – все едно няма такъв паметник.

От друга страна, всеки път когато минавам по алеите на Борисовата градина се случва да хвърля по едно око на малките, неподдържани бюстове на разни български възрожденци, писатели и т.н. който се подават срамежливо от храсталаците. Тия паметници са там.

Онова, което се опитвам да кажа, че моето лично подсъзнание старателно ме „предпазва“ да не виждам нещата, който съм решил че не си заслужава да гледам. Малко е жалко, с оглед на огромните размери на въпросния монумент – така де за мен в такъв случай той си е просто една зле-подредена купчина камъни, с някакви фигурки отгоре. Паметник…не!

От няколко месеца следя по-активно кампаниите са премахването му, но честно да си призная досега не съм имал кой-знае-какво мнение по въпроса. След шумотевицата тия дни, се замислих по-сериозно. И се зачудих… защо това не е паметник на Левски, или на Ботев или на загиналите български войни за освобождението…. Защо точно трябва да е паметник на някаква не-българска армия?

Ами, ако утре Русия ни обяви война….ние какво ще си имаме паметник на армията ни противник?!

Защо във всички по-големи градове на родината всъщност има по един или група руски войници…Альошите в Пловдив и Бургас, във Варна …

От друга страна се сещам за по един голям паметник на Левски и Ботев, съответно в Карлово и Калофер!

Защо, дееба!

Случилото се от тия дни си мисля, че е един креативен начин да се събуди общественото мнение. В епохата на глобализацията, в която живеем, в непрестанна ни борба за чисто физическо оцеляване, днес, повече от когато и да е имаме нужда да се подсещаме за всички чисто български събития и личности.

България нито е започнала със съветската армия, нито ще свърши с нея! Колкото и да искат някой хора, да ни втълпят обратното!

 

П.С. Отделно, беше нарисувана армия супер-герои…Аз не виждам какъв е проблема посланието да е било – „Съветската армия – армия от супер-герои“! 😀

Реклами
Коментари
  1. Аз мисля, че не трябва да се разрушават – все едно отричаш миналото си. Но трябваше този паметник да го „усъвременят“, за да реагират хората!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s